Rozdíl mezi baterií a akumulátorem?

V běžné řeči se často setkáváme s pojmem „baterie“ pro různé druhy zdrojů energie. Když říkáme, že měníme baterii v telefonu nebo v autě, většina lidí si pod tím představí totéž – zdroj elektrické energie. Technicky vzato je však mezi baterií a akumulátorem zásadní rozdíl.

Baterie je jednorázový zdroj energie, který po vybití nelze opětovně nabít. Klasické tužkové baterie (AA nebo AAA) jsou jednorázové a po vyčerpání energie je nutné je vyměnit za nové. Na druhou stranu, akumulátor je zařízení, které energii nejen poskytuje, ale také dokáže uchovávat a znovu dobíjet.

Technicky znalým lidem může být jasné, že když mluvíme o akumulátorech v elektrokolech, jedná se o dobíjecí zdroj energie, tedy akumulátor, ne baterii. Nicméně ve veřejném povědomí a v internetových vyhledávačích je termín "baterie" často používaný, a to i pro akumulátory. Tento trend pochází z anglického slova "battery", které se používá pro oba typy zdrojů energie – jak jednorázové baterie, tak dobíjecí akumulátory. Výsledkem je, že lidé vyhledávají fráze jako "baterie do elektrokola", i když technicky hledají akumulátor.

Na našich webových stránkách proto běžně používáme slovo "baterie" v textech o akumulátorech, abychom vyhověli zvyklostem a chování našich zákazníků, i když víme, že technicky to není správné označení. Většina z nich bude hledat termín "baterie", a proto je pro nás důležité, aby se naše produkty a informace o nich zobrazily ve vyhledávání. I když je správné používat termín "akumulátor", přizpůsobujeme se běžné praxi, abychom usnadnili přístup k našim produktům a informacím pro co nejširší okruh lidí.

Ať už tedy tento zásadní díl nazýváte baterií pro elektrokolo nebo akumulátorem pro elektrokolo, důležité je, že my Li-ion akumulátory (a tedy i baterie:-) vyrábíme, opravujeme i repasujeme. A to vše přímo u nás v Tišnově. Máme v portfoliu 36V i 48V baterie pro přestavby elektrokol, ale čím dám více produkujeme hlavně náhradní baterie pro starší elektrokola, tedy takzvanou druhovýrobu. Kromě toho vyrábíme Li-ion baterie pro různé výrobce tříkolek, koloběžek a dalších vozítek. Čím dál častěji provádíme také kompletní vývoj bateriového packu pro velkoobchodní zákazníky na míru.